Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek, hogy elkerüld az ajkaid kicserepesedését

2011.02.19

Ilyenkor télen különösen ügyelnünk kell arra, hogy megfelelően ápoljuk a bőrünket - és ebbe az ajkak is beletartoznak.

 

Kép

Biztosan többetek szenved attól, hogy folyamatosan kicserepesedik az ajka, és egyszerűen nem tud vele mit kezdeni. Íme néhány jó tanács, amik segítségével - ha nem is szabadulsz meg totálisan a száraz ajkaktól - sokat segíthetsz magadon.

1. Ne nyalogasd és rágogasd a szádat!

Sokan vannak, akik már szinte kényszeresen állandóan megnyalják vagy megharapdálják a szájukat - akár mert idegesek, vagy mert feszültek, vagy csak mert rossz szokásként beidegződött náluk. Próbálj leszokni erről a rossz szokásról! Ha kint az utcán is állandóan megnyalod az ajkaidat, nemhogy segítesz, hogy nedvesen tartsd őket, hanem ezzel épphogy szárítod őket. A nyál ugyanis nagyon hamar elpárolog, és még szárazabban hagyja maga után a bőrt, mint annak előtte.

A nyalogatásról/rágogatásról segíthet leszokni az, ha nem valami finom ízesített ajakápolót használsz, hanem olyat, ami bár jó illatú, és remekül hidratál, undorító ízzel rendelkezik.

2. Találd meg a tökéletes ajakápolót!

Rengeteg féle ajakápolót lehet kapni az üzletekben, de csak a töredékük valóban hasznos. Olaj alapú ápolót válassz magadnak, ami tartalmaz  méhviaszt, shea vajat, és legalább 15-ös fényvédő faktorral rendelkezik. És természetesen minden nap, szinte megszállottként kenegesd vele az ajkaidat a biztos eredmény érdekében.

3. Használj párologtatót!

Az otthoni fűtés hihetetlenül szárítja a bőrt (sőt, a hajat is nagyon rongálja), így okosan teszed, ha elhelyezel egy párologtatót a szobádban. Nemcsak az ajkaidnak, hanem az egész bőrödnek és a hajadnak is jót teszel vele.

4. Szentelj időt az ajakápolásra!

Esténként rengeteg időt töltünk a fürdőszobában, hogy minden testrészünket anniyra ápoljuk, amennyire csak tudjuk, ám az ajkainkat hajlamosak lehetünk kifelejteni. Figyelj rá, hogy ők is megfelelő figyelmet és időt kapjanak.

Használj egy puha mosdókesztyűt, ami meleg vízbe áztatva tökéletes lehet arra, hogy az ajkakról gyengéden eltávolítsd az elhalt hámsejteket. Ezután jó vastagon kend be az ajkaidat shea vajban gazdag ápolóval, és máris biztosítottad az éjszakai hidratálást.

5. Növeld a folyadék bevitelt a szervezetedbe!

Nem győzzük hagsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű víz napi bevitele az egészséges életmód elengedhetetlen kelléke. Ám télen az ember általában kevesebbet iszik, amivel viszont sokat árt magának. Ha sokszor száraz az ajkad, ez annak a jele is lehet, hogy dehidratált a tested, és így próbálja jelezni, hogy többet kellene innod.