Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdemes bevonni a szülőket az iskolai problémákba?

2010.10.16

Gyakran előfordul a diákokkal, hogy vagy az osztálytársaik, vagy a tanáraik állandóan szekálják valamiért. Érdemes ilyenkor szólni a szülőknek, hogy tegyenek valamit.

Kép

 
 

Sajnos egyre kevesebb olyan osztály van - ha egyáltalán van még egyáltalán -, ahol ne lennének kipécézett diákok, akiket a többi gyerek, vagy ne adj' Isten még a tanárok is szekíroznának. Ezek a tanulók nagyon nehéz helyzetben vannak, mivel nagyon sokszor teljesen magukra maradnak, és szinte kínszenvedés reggel bemenniük a suliba. Mit lehet ilyenkor tenni?

Szomorú, de a legtöbb esetben nem sok esély van arra, hogy bármilyen változás bekövetkezzen. A diáktársak hihetetlenül gonoszak tudnak lenni, és ha kiszúrnak maguknak valakit, akin kiélhetik a kedvesnek nem nevezhető viselkedésüket, akkor az illető akármit is tesz, nem fogják őt befogadni.

 Ugyanez igaz, ha valamelyik tanár szekálja állandóan az egyik tanítványát. Ha egyébként az osztálytársakkal jó a viszonya, akkor nem lesz annyira nehéz helyzetben, mivel a barátai mellé fognak állni, és nem fogják engedni, hogy a tanár alaptalanul állandóan kitoljon vele. Ám ha mind a tanár, mind pedig a többi diák utálkozva tekint rá, akkor viszont nagy a baj.

A terrorizált fiatalok nagy része fél bármit is tenni. Inkább csendben szenved, és egyik napról a másikra próbálja átvészelni a megpróbáltatásokat. Pedig ilyen esetekben nem lenne butaság megosztani a szülőkkel is a problémákat.

Természetesen nem arról van szó, hogy anya és apa menjen be az iskolába asztalt verni, mivel ezzel éppen az ellenkezőjét érnék el annak, amit szeretnének. Ha a többi gyereket kérdőre vonja az osztályfőnök, vagy esetenként maguk a félelemben élő diák szülei, akkor egy dolog történhet: az osztálytársak csak még jobban fogják utálni az illetőt, csak jobban oda fognak figyelni arra, hogy senki ne vegye észre, amikor beszólnak neki.

Ilyenkor tehát egyetlen út létezik, amit a szülőknek is be kell látniuk - el kellene gondolkozni azon, hogy másik suliba vigyék a gyereküket. Ha szinte már fél bemenni a suliba valaki, akkor komoly lelki sérüléseket okozhat, ha továbbra is ott marad. Nagy valószínűséggel romlani fognak a tanulmányi eredményei, arról pedig talán szót sem kell ejteni, hogy az iskolában átélt traumák milyen kihatással lehetnek a lelkére.

Hogyha titeket is folyamatosan piszkálnak, ne féljetek szólni a szüleiteknek, és adott esetben fontoljátok meg az iskolaváltást. Csak magatokat teszitek tönkre, ha elfojtjátok a porblémákat.