Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leleplező suliszótár, középiskolásoknak

2010.08.31

Ez egy hasznos zsebszótár, ami egy pillanat alatt kitreníroz arra, hogyan lavírozz a középiskolai lét útvesztőiben!


A, mint alvás

 

Sosem lehet elég belőle! Mindig igyekezz kipihent lenni, még akkor is, ha csábító a késő esti film, mert mire a kemény félévi időszakhoz értek, halmozottan leszel fáradt! Óvatosan a hétvégi bulizásokkal, a vasárnap legyen mindig a regenerálódásé, különben kínszenvedés lesz az egész heted!

Á, mint átlag

 

Beszéld meg a szüleiddel, mi a fontos, mit szeretnél elérni és milyen irányba orientálódsz majd a középsuli után. Így nem veszik le a fejed, ha hármast kapsz kémiából, mert tudják, hogy Nobel-díjas író leszel. :) Kérd meg őket, hogy legyenek belátók, és értékeljék inkább az angol kitűnődet, mint a fizika kettest - elvégre egy ügyvédnek semmi köze se lesz majd az elektrofizikához. Ezt a beszélgetést jobb az év elején megejteni, mielőtt megkapod az első jegyeket, így nem tűnik majd mentegetőzésnek, és te sem rettegsz majd az átlagod miatt.


B, mint barátok

 

Ne ugorj mindenkinek a nyakába, ne akarj mindenáron azonnal barátokat szerezni az új helyen. És főleg ne vedd semmibe a régi barátaidat az új közeg miatt!


D, mint dolgozat

 

Ne hajtogasd doga előtt, hogy "jaj, nem tudok semmit", ha tanultál. Egy idő után utálnak majd érte! Készülj becsületesen, de ne szerezz gyomorfekélyt az első témazáró előtt - semmilyen jegy nem ér annyit, hogy idegbajt kapj miatta!


E, mint ellenőrző

 

A hamisítások, "elfelejtett" jegyek, kamu igazolások súlyos dolgok, és ugyebár a hazug ember és a sánta kutya együttállását mindenki ismeri...Jobb az őszinteség, vezesd pontosan.


F, mint felelés

 

Ne parázz a feleléskor,legalábbis ne az osztálytársaktól! Mindenki pont ugyanúgy rettegne a helyedben, így ne szégyenlősködj! Tipp: ha összefüggően, higgadtan, kerek, frappáns mondatokban beszélsz, a tanár hajlamos jobb jegyet adni, mint egy ugyanannyi tudással elmekegett feleletre.

K, mint kötelező olvasmány

 

A kötelező olvasmányok nem ördögtől valók, némelyikük például igazán izgalmas és érdekes (pedig nem is gondolnád Jókairól vagy Homéroszról, ugye?) Mellette mindig olvass valami olyat is, ami kikapcsol, amit szeretsz, így nem fásulsz bele a tananyagba. Ha jobbnak látod, jegyzetelj: nevek, események, stb jól jöhetnek majd a témazárónál vagy feleléskor!

L, mint lógás

 

Aki azt mondja, sosem lógott életében, az hazudik. Nyilván te sem leszel kivétel. Viszont ha már ezt teszed, akkor légy okos, ne keltsd rossz híredet azzal, hogy hazudozol is a tanárodnak. Vagy légy észrevétlen, vagy legyen bombabiztos alibid! (és ne vidd túlzásba, nehogy osztályozó legyen a vége...)


R, mint röpdolgozat

 

Mindenki réme, minden diák keresztje a rettegett röpdoli. Ami egyébként nem is olyan vészes, mint hinnéd, már legalábbis akkor, ha minden óra előtt legalább átolvasod, amit tanultatok. Az órákon pedig akkor is jegyzetelj, ha nem kérik, mert sokszor több megy a fejedbe így, mintha órákig magolnál. Ha a tanár akadékoskodik, mert szerinte a jegyzetelés miatt "nem figyelsz", kérj engedélyt rá, mondd el neki őszintén, hogy neked ez fontos, mert segít megjegyezni a dolgokat. Repesni fog az örömtől, még ha nem is vallja be! (Végre valakit érdekel, mit dumál...)


S, mint stréber

 

Ne légy stréber! Ha szuperjó tanuló is vagy, ne nézd le azokat, akik kicsit rosszabb jegyeket kapnak nálad! Ők lehet, hogy ezerszerz jobbak egy-egy sportban, vagy tízszer annyit olvasnak, esetleg több nyelven beszélnek. Ha tudsz, segíts, magyarázd el doga előtt, ha kérik, miért ez vagy az a képlet, hogyan elemeznénk a verset, stb. Nem csak a tanárok, de a diákok is imádni fognak!


Sz, mint szimulálás

 

Az ember torka gyakran kezd "fájni" egy-egy nagydoga előtt. A kolisok orvosai gyakorlottak már e tekintetben, nem esik nehezükre egy hányás-hasmenés esetén igazolni egy napot, már csak azért se, mert ha történetesen vírusos a dolog, egy egész osztály kidőlhet tőle pár napra. De ha minden héten új igazolásod van, gyorsan gyanús leszel, és a tanárok kikezdenek majd. Meg az osztálytársak is.


T, mint tanárok

 

Ne nyalj nekik, de ne is packázz velük! Az okos diák kiáll az igazáért, de csendben marad, ha nincs célja a mondanivalójának. Bátran védd meg osztálytársaidat, ha a tanár szenyózik velük, de ok nélkül ne szólj be a tanerőknek, mert gyorsan leromolhat az átlagod. Kérj segítséget tőlük, ha nem értesz valamit, látni fogják, hogy őszintén érdekel a téma - és nyugodtan oszd meg velük és osztálytársaiddal, ha valami okosat tudsz egy témáról. A tanár is ember, még ha néha elég érdekesen fogja is fel a hivatását. Ismerd ki, mivel tudsz a kedvében járni, és beszéld meg az osztálytársaiddal is, nehogy rád vetüljön a stréberség árnya!


V, mint vakáció

 

Ne ereszd el füled-farkad a hosszabb-rövidebb szünidők alkalmával! Olvasgass, keresgélj a neten, nézz idegen nyelvő filmeket - sok módszer van arra, hogy ne lustulj el. A legcélszerűbb a kötelezőket előre olvasni - jegyzetelj, nehogy elfelejts mindent, mire odaértek a könyvhöz! De megérdemelted a pihit, úgyhogy ne görcsöld túl a dolgokat.